Bina Empayar Shaklee Anda Hari ini!

Bina Empayar Shaklee Anda Hari ini!
Sertai kami di Jutawan Shaklee, melahirkan Bisnes Leader yang berdaya saing, EFEKTIF dan sentiasa POSITIF.

Tuesday, February 8, 2011

INFO: Kanser Sedang Meningkat di Negara-negara Membangun - dari Laman Kesihatan


Kanser Sedang Meningkat di Negara-negara Membangun - dari Laman KesihatanSebagai menandakan Hari Kanser Sedunia, Persatuan Kanser Amerika telah mengeluarkan satu laporan baru yang memberi amaran bahawa gaya hidup yang berhubungkait dengan pertumbuhan ekonomi di negara-negara membangun sedang menyebabkan peningkatan berlakunya kanser di seluruh dunia.

Malahan, kebanyakan dari kes-kes dan kematian baru kanser di dunia (7.1 juta dan 4.8 juta, masing-masing) adalah berlaku di negara-negara yang sedang membangun ekonominya, mengikut pengarang laporan tersebut. Ini, mengikut mereka, menggambarkan peningkatan penerimaan perlakuan yang tidak sihat – seperti merokok, gaya hidup yang tidak aktif dan amalan pemakanan yang tidak baik – yang lazimnya mengiringi pembangunan ekonomi.

Laporan tersebut, "Fakta & Bilangan Kanser Global (Global Cancer Facts & Figures)", menyatakan kanser paru-paru, payu dara dan kolorektal adalah menyumbang kepada peningkatan ini.

Daripada itu, kira-kira satu pertiga dari jumlah kematian kanser yang telah berlaku di seluruh dunia pada tahun 2008 (bersamaan dengan lebih kurang 7 300 kematian sehari) mungkin boleh dielak dengan memberi fokus terhadap faktor risiko yang boleh dielak seperti merokok, minuman keras, corak jangkitan dan tabiat pemakanan, kata ketua pegawai perubatan Persatuan Kanser Amerika Dr. Otis W. Brawley dalam satu editorial bersama dengan laporan tersebut.

"Penerapan pengetahuan kawalan kanser sedunia mengikut kemampuan dan pembangunan negara atau kawasan boleh menjurus kepada pencegahan lebih lagi kematian kanser dalam dua tiga dekad akan datang" katanya dalam siaran dari persatuan itu.

"Untuk mencapai itu, bagaimanapun, agensi-agensi kesihatan awam nasional dan antarabangsa, pihak kerajaan, para dermawan, dan sektor swasta perlu memainkan peranan utama dalam pembangunan dan penerapan program kawalan kanser nasional atau antarabangsa di seluruh dunia" tambah beliau.

Analisis penuh Persatuan Kanser Amerika dijadualkan untuk diterbitkan, bersama dengan rencana pengarang Brawley, dalam CA: A Cancer Journal for Clinicians edisi 4 Febuari.

Pengarang laporan tersebut menyatakan walaupun bilangan penyakit global 2008 (12.7 juta kes-kes kanser baru dan 7.6 juta kematian-kematian kanser), bilangan itu dijangka akan hampir berganda menjelang 2030 apabila penduduk dunia bertambah dan meningkat tua.

Di negara maju, sebagaimana pada 2008, kanser prostat, paru-paru dan kolorektal adalah paling boleh dielakkan dalam golongan lelaki, manakala kanser payudara, kolorektal dan paru-paru adalah yang paling biasa dalam kalangan wanita.

Sebaliknya, di negara membangun, risiko terbesar untuk lelaki adalah kanser paru-paru, perut dan hati, dan kanser payudara, paru-paru dan servikal adalah ancaman kanser utama bagi wanita.

Sharing is Caring!
Iffa @fw-shaklee2u

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER

Disclaimer at SOSC

DISCLAIMER #1

SEMUA TAWARAN DAN PAKEJ PEK MINI HANYA BOLEH DI DAPATI SECARA ESKLUSIF DARI SAYA DAN JARINGAN KUMPULAN SAYA DI SHAKLEE ONE STOP CENTRE(SOSC). IA TIDAK DI TAWARKAN/ DI SEDIAKAN DI MANA -MANA CAWANGAN SHAKLEE. HARAP MAKLUM


DISCLAIMER #2

SEGALA PEMBERIAN HADIAH ADALAH ESKLUSIF DARI SHAKLEE ONE STOP CENTRE DAN BERBENTUK PERIBADI. IA SAMA SEKALI TIDAK MEMPUNYAI KAITAN DENGAN SHAKLEE(M) SDN BHD ATAU MANA-MANA SYARIKAT


DISCLAIMER #3

SEBARANG PENULISAN DI DALAM BLOG INI TIDAK BERTUJUAN UNTUK DIAGNOSIS, MERAWAT, MENYEMBUH ATAU MENCEGAH SEBARANG PENYAKIT.


Warning - Do Not Copy

AMARAN KERAS:

PENULISAN DI DALAM SayaMahuSihat.Com, ADALAH PERKONGSIAN PERIBADI SAYA. DILARANG SAMA SEKALI UNTUK DICETAK SEKIRANYA IA BUKAN BERTUJUAN UNTUK PERKONGSIAN ILMU.


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More