Bina Empayar Shaklee Anda Hari ini!

Bina Empayar Shaklee Anda Hari ini!
Sertai kami di Jutawan Shaklee, melahirkan Bisnes Leader yang berdaya saing, EFEKTIF dan sentiasa POSITIF.

Monday, June 4, 2012

PANDUAN: Pemakanan Sewaktu Menyusu Badan

Menarik bukan topik yang saya nak share hari ini. Alhamdulillah, dapat mencuri masa menulis entry di SMS.com ini setelah hampir 2 bulan berehat dari berblogging. Topik yang saya nak share ini memang favourite ibu-ibu, sebab pemakanan merupakan aspek penting dalam menjayakan Penyusuan Badan. Asas pemakanan sewaktu menyusu badan adalah pemakanan yang SEIMBANG.

GARIS PANDUAN UMUM

Ambil Diet Yang Seimbang

Pilih makanan dari kesemua kumpulan makanan (bijirin, buah-buahan, sayuran, hasil tenusu, daging dan telur) dalam jumlah yang sederhana.

Ambil Sekurang-kurangnya 3 Hidangan Berkhasiat Sehari Dan Jangan Tinggalkan Sarapan Pagi
Menyusu badan secara purata menggunakan 500 kalori sehari, Ini menerangkan mengapa anda mudah lapar. 3 hidangan biasa dan 2 hingga 3 hidangan ringan sepatutnya dapat mengurangkan rasa lapar dan memberi tenaga yang mencukupi.
Hadkan Makanan Kaya Gula Atau Lemak
Cuba kurangkan pengambilan makanan ringan seperti kerepek kentang, kek, coklat dan minuman bergas. Makanan tersebut tinggi kalori tetapi nilai pemakanan yang rendah.
Minum Banyak Cecair
  • Cecair menolong memastikan anda tidak mengalami dehidrasi kerana anda boleh kekurangan cecair apabila menyusu badan setiap 2 hingga 4 jam. Minum sekurang-kurangnya 8 gelas air, susu, jus buah-buahan dan sup. Cecair juga membantu anda mengekalkan penghasilan susu.
  • Kurangkan pengambilan kafein dengan mengurangkan minuman kopi, teh, air bergas dan coklat.
  • Bagi non-muslim, cuba had atau elakkan pengambilan alkohol kerana ia akan diturunkan ke susu badan dalam jumlah yang kecil. Terlalu banyak alkohol mungkin memberi kesan negatif kepada bekalan susu dan boleh membahayakan bayi. Sekiranya anda memilih untuk mengambil alkohol, minum selepas anda telah menyusu badan bukan sebelumnya.
Jangan Berdiet Apabila Menyusu Badan
  • Penyusuan badan menggunakan banyak tenaga dan sekiranya anda berdiet sewaktu menyusu badan, ia mungkin mengurangkan kuantiti susu.
  • Sekiranya anda ingin mengurangkan berat badan, cuba hadkan pengambilan makanan yang kaya dengan lemak atau gula.
  • Cuba lakukan senaman yang sederhana seperti bejalan laju atau berenang 3 kali seminggu.
  • Jika anda masih berniat untuk diet kerana risau BERAT berlebihan dan BENTUK BADAN TIDAK MENARIK, gunakan alternatif yang lebih SIHAT dan SELAMAT dengan mengambil Alfalfa Complex, Omega Guard dan Lecithin dari Shaklee. Setiap satunya sangat membantu ibu-ibu untuk mendapatkan berat badan yang ideal disamping penting untuk kesihatan ibu dan membantu meningkatkan pengeluaran susu badan.
Alhamdulillah, tercapai misi membuat sharing sekali lagi pada hari ini…. moga bermanfaat untuk anda semua. Sekiranya anda ingin membuat pesanan ketiga-tiga produk berikut:

  1. Alfalfa Complex
  2. Omega Guard
  3. Lecithin
Sila hubungi saya di faheem.wardrobe@gmail.com atau di talian 013-5810170.
Jom Jayakan Penyusuan Badan Secara Exclusive bersama Shaklee!

Iffah Anuar | Shaklee Independent Distributor (Shaklee ID – 846148) | faheem.wardrobe@gmail.com | 013-5810170
0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER

Disclaimer at SOSC

DISCLAIMER #1

SEMUA TAWARAN DAN PAKEJ PEK MINI HANYA BOLEH DI DAPATI SECARA ESKLUSIF DARI SAYA DAN JARINGAN KUMPULAN SAYA DI SHAKLEE ONE STOP CENTRE(SOSC). IA TIDAK DI TAWARKAN/ DI SEDIAKAN DI MANA -MANA CAWANGAN SHAKLEE. HARAP MAKLUM


DISCLAIMER #2

SEGALA PEMBERIAN HADIAH ADALAH ESKLUSIF DARI SHAKLEE ONE STOP CENTRE DAN BERBENTUK PERIBADI. IA SAMA SEKALI TIDAK MEMPUNYAI KAITAN DENGAN SHAKLEE(M) SDN BHD ATAU MANA-MANA SYARIKAT


DISCLAIMER #3

SEBARANG PENULISAN DI DALAM BLOG INI TIDAK BERTUJUAN UNTUK DIAGNOSIS, MERAWAT, MENYEMBUH ATAU MENCEGAH SEBARANG PENYAKIT.


Warning - Do Not Copy

AMARAN KERAS:

PENULISAN DI DALAM SayaMahuSihat.Com, ADALAH PERKONGSIAN PERIBADI SAYA. DILARANG SAMA SEKALI UNTUK DICETAK SEKIRANYA IA BUKAN BERTUJUAN UNTUK PERKONGSIAN ILMU.


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More